Empty

Total: 0,00 zł

Jak odżywiać się zimą?

Jak odżywiać się zimą?

 

Zima jest bardzo trudnym okresem dla organizmu. Poza zwiększoną zapadalnością na infekcje, o tej porze roku najłatwiej zgromadzić nadprogramowe kilogramy. Krótkie dni i niska temperatura sprzyjają złemu samopoczuciu, które chętnie poprawia się jedzeniem. Wszystkim tym niedogodnościom można zapobiec, stosując odpowiedni jadłospis.

Postawą zimowej diety powinny być węglowodany złożone, białko oraz produkty zapewniające odpowiednią podaż witamin i składników mineralnych, aby zwiększyć odporność na infekcje.

Źródłem węglowodanów w diecie powinny być przede wszystkim produkty zbożowe z pełnego przemiału (pieczywo z pełnej mąki, kasze, makarony razowe i brązowy ryż). Białko powinno pochodzić z chudych gatunków mięs (najlepiej z drobiu) , tłustych ryb oraz z niskotłuszczowych produktów mlecznych.

Warto postawić na tłuszcze zawarte w rybach (tzw. niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT) i cenne oleje roślinne (oliwa z oliwek, olej rzepakowy), ponieważ mają one udowodnione działanie immunostymulujące. Podnoszą odporność organizmu na infekcje bakteryjne i wirusowe.

Zimą szczególnie ważna jest odpowiednia ilość witamin i składników mineralnych. Bezcennym ich źródłem są owoce i warzywa: witaminę C podnoszącą odporność na przeziębienia znajdziemy w cytrusach, kiwi,owocach dzikiej róży, papryce, warzywach liściastych i w kwaszonych warzywach. Beta-karoten zwiększający odporność organizmu znajduje się w marchwi i morelach. Witaminy z grupy B, wspomagające siły obronne organizmu znajdziemy w mięsie, rybach i roślinach strączkowych.

Z pierwiastków mineralnych szczególną uwagę warto zwrócić na magnez (zawarty w proszku kakaowym, czekoladzie, orzechach, pestkach dyni i słonecznika), żelazo (zawarte w mięsie i jego przetworach oraz w roślinach strączkowych), selen (obecny w pełnoziarnistych produktach zbożowych) i cynk (występujący w pestkach dyni i wątróbce). Ich odpowiednia podaż zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego, chroniąc przed przeziębieniami i grypą.

Wyjątkowo cenne są fermentowane produkty mleczne jak kefir, czy jogurt naturalny. Zawierają one cenne bakterie kwasu mlekowego, które działają korzystnie na stan odporności organizmu. Wystarczy jedno opakowanie kefiru lub jogurtu dziennie, aby wyraźnie wspomóc siły obronne organizmu.

Warto pamiętać o regularnych posiłkach. Jedząc co cztery godziny, małe posiłki, dostarczamy organizmowi niezbędnej energii, nie przeciążając układu pokarmowego.

Zimą warto zwrócić uwagę na rozgrzewające napoje i potrawy. Poza ciepłą herbatą z dodatkiem malin, cynamonu, gałki muszkatołowej czy goździków, świetnie sprawdzą się zupy. Wyjątkowe właściwości immunostymulujące przypisuje się rosołowi z kury i zupom z dodatkiem cebuli i czosnku.

Czosnek ma wspaniałe właściwości immunostymulujące. Chroni przed chorobami i przyspiesza proces zdrowienia, gdy już wystąpią. Czosnek nie traci swoich prozdrowotnych właściwości nawet po obróbce cieplnej, jednak najwięcej bezcennych składników znajduje się w czosnku świeżym. Warto włączyć sałatkę z dodatkiem dwóch ząbków czosnku do swojego codziennego jadłospisu. Pomoże to zapobiegać tak powszechnym zimą infekcjom dróg oddechowych.

Zimą warto wykorzystywać skiełkowane ziarna różnych roślin. Kiełki najlepiej spożywać na surowo, stosując je jako dodatek do sałatek, kanapek, farszu do pierogów czy naleśników, ale świetnie sprawdzają się także jako samodzielna przekąska. Należy pamiętać, że kiełki przed spożyciem należy przepłukać pod bieżącą wodą.

Rośliny w nasionach gromadzą wiele substancji odżywczych: witamin i składników mineralnych. Największym ich atutem jest to, że zawarte w nich składniki odżywcze są lepiej przyswajalne niż te same substancje z dorosłej rośliny. Szczególnie wartościowe są kiełki rzodkiewki, soczewicy, słonecznika, zbóż i brokułów. Stanowią swojego rodzaju bombę witaminowo minerałową, działając na organizm w sposób prozdrowotny. Wzmacniają funkcje układu odpornościowego, wpływają pozytywnie na stan włosów i paznokci, poprawiają ogólną kondycję organizmu. Dodatkowo kiełkom brokułów przypisuje się silne działanie przeciwnowotworowe, 30 razy silniejsze niż różyczkom brokuł, a kiełki soczewicy stanowią cenne źródło żelaza i kwasu foliowego, niezbędnego kobietom w ciąży.