Empty

Total: 0,00 zł

Nie każdy cukier krzepi

Nie każdy cukier krzepi.

 

Jednym z największych mitów dotyczących węglowodanów jest przekonanie, że wszystkie oddziałują na organizm w ten sam sposób. Warto wiedzieć, że najistotniejsze znaczenie w kwestii spożycia węglowodanów ma ich ilość i przede wszystkim rodzaj.

Największe znaczenie ma to, jak bardzo i jak szybko pożywienie podnosi poziom cukru we krwi. Węglowodany zasadniczo można podzielić na proste i złożone. Węglowodany proste, zawarte np. w słodyczach, białym pieczywie, oczyszczonym ryżu, czy dosładzanych napojach, są szybko trawione i powodują szybki wzrost poziomu glukozy we krwi. Węglowodany złożone, trawione wolno, sprzyjają powodują, że poziom cukru we krwi wzrasta stopniowo i w sposób umiarkowany. Dobrym źródłem węglowodanów złożonych są: pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa i niektóre owoce.

Chroniczne skoki stężenia glukozy we krwi sprzyjają przyrostowi masy ciała, występowaniom chorób układu krwionośnego i wybranych typów nowotworów oraz deficytom intelektualnym i utratom pamięci u osób w wieku podeszłym.

Dieta obfitująca w węglowodany proste, w wyniku powodowania gwałtownych skoków stężenia glukozy we krwi, zwiększa w sposób znaczący ryzyko wystąpienia wielu chorób przewlekłych.

Badania harwardzkie dowodzą, że dieta obfitująca w produkty wysokoglikemiczne dwukrotnie zwiększa ryzyko wystąpienia choroby serca u kobiet. Im więcej w diecie węglowodanów prostych, tym wyższe jest prawdopodobieństwo wystąpienia ataków serca, w tym śmiertelnych.

Istotny jest także wpływ wysokiego spożycia węglowodanów prostych na gospodarkę węglowodanową organizmu. Okazuje się, że nieprawidłowo zbilansowana dieta dostarczająca dużej ilości węglowodanów prostych przyczynia się do wystąpienia cukrzycy typu II u dzieci i dorosłych.

Wysokoglikemiczne węglowodany powodują rozchwianie poziomu glukozy we krwi, a co za tym idzie, „wywołują” uczucie głodu w krótkim czasie po ich spożyciu. Przyczyniają się więc znacząco do zwiększenia masy ciała.

Gwałtowne skoki stężenia glukozy we krwi prowadzą do insulinooporności, która sprzyja nadciśnieniu tętniczemu, zakrzepom, atakom serca i udarom. Węglowodany proste indukują procesy zapalne w naczyniach krwionośnych, co jest m.in. przyczyną wielu chorób serca, udarów i sprzyja wystąpieniu choroby Alzheimera.

Dodatkowo dieta bogata w cukry proste może sprzyjać występowaniu określonych typów nowotworów. Włoskie badania dowodzą, że dieta wysokoglikemiczna sprzyja występowaniu raka sutka, okrężnicy i trzustki.

Warto wykorzystać kilka sposobów, aby obniżyć indeks glikemiczny swojej diety i zahamować skoki glukozy we krwi. Spożycie roślin strączkowych wyraźnie przyczynia się do wyregulowania poziomy cukru w krwiobiegu. Są one wolno trawione i węglowodany z nich są wolno uwalniane. Szczególnie cenna jest fasola, soczewica, ciecierzyca, soja i orzechy ziemne.

Istotny jest także sposób przygotowywania potraw: rozgotowane ziemniaki, ryż, czy makaron będą w sposób istotny podwyższać poziom cukru we krwi, natomiast ugotowane al dente lub ostudzone po ugotowaniu, będą produktami o niskim indeksie glikemicznym.

Pewne badania wykazały, że przyjmowanie podczas posiłku czterech łyżeczek octu pod postacią świeżą lub dressingu, obniża poziom glukozy we krwi o blisko 30%. Warto więc stosować ten dodatek do wysokoglikemicznych potraw: puree, dań na bazie ryżu czy makaronu. Picie soku pomarańczowego lub grejpfrutowego również może być pomocne: kwasowość tych produktów może obniżać poziom cukru w krwiobiegu.

W planowaniu posiłku, warto łączyć produkty wysoko i niskoglikemoczne, np. fasolę z ryżem, otrzymując danie o średnim indeksie glikemicznym. Do diety należy włączyć także świeże warzywa, które są bogate w węglowodany złożone.

Ważne jest, aby na co dzień starać się unikać produktów wysokoprzetworzonych: słodyczy, jedzenia typu fast-food, napojów typu cola, ale także dosładzanych płatków śniadaniowych, pieczywa tostowego, słonych przekąsek jak chrupki, chipsy, paluszki czy krakersy.